Tillgång till ett multiprofessionellt team
Status: Gäller
Senast uppdaterad: 2019-09-17
hälso- och sjukvård
struktur
kunskapsbaserad individanpassad tillgänglig
sjukdomar i urin- och könsorganen
endometrios
Mått
Andelen av verksamheter med akut endometriosvård som har tillgång till ett grundbemannat multiprofessionellt endometriosteam.
Enhet: Procent.
Syfte
Personer med endometrios kan ha särskilt behov av stöd i form av mer omfattande vårdkontakter, exempelvis på grund av att sjukdomen eller symtomen är svårbehandlade. Ett multiprofessionellt team innebär att olika professioner, samtliga med fördjupad kunskap om endometrios, samverkar kring en patient för att kunna erbjuda samlade, specialiserade och individuellt anpassade vårdinsatser. Teamet kan till exempel bestå av gynekolog, sjuksköterska eller barnmorska, smärtläkare, kurator och fysioterapeut, vilket tillsammans kan utgöra en grundbemanning. Det är dessutom en fördel om någon i grundbemanningen har sexologisk kompetens. Även andra professioner, till exempel fertilitetsläkare, kirurg och dietist, kan ingå i teamet. Åtgärden ökar förutsättningarna för optimerad behandling och kan leda till minskad oro, ökad funktionsförmåga och ökad livskvalitet, samt eventuellt minska behovet av akuta vårdbesök.
Önskvärt värde
högt
Teknisk beskrivning
Datakällor
Utvecklingsindikator. Datakälla finns inte. Enkät till kvinnokliniker vid sjukhus.
Felkällor
Indikatorn visar inte om det finns tillgång till sexologisk kompetens i de grundbemannade teamen. Potentiella felkällor: Låg svarsfrekvens på enkät till klinikerna.
Publicering
Nationella riktlinjer för vård vid endometrios
Rekommendationer
Kontakta oss
Har du frågor eller synpunkter om indikatorer? Kontakta oss på digitala-nationella-riktlinjer@socialstyrelsen.se