Jämförelsealternativ
Ingen åtgärd i enlighet med åtgärdsbeskrivningen
Resultat
Priserna för datortomografi, strukturell magnetresonanstomografi, funk-tionell FDG-PET, amyloid-PET och strukturerad utredning av funktions- och aktivitetsförmåga varierar mellan 1 224 kronor och 15 000 kronor per undersökning. De diagnostiska metoderna beställs och utförs i olika delar av sjukvården och används av både primärvård och specialistvård.
Prisintervall för datortomografi, strukturell magnetresonanstomografi, funktionell FDG-PET och amyloid-PET redovisas i Tabell 1. I samma tabell presenteras även en skattad kostnad för strukturerad utredning av funktions- och aktivitetsförmåga, som en del i den basala utredningen, baserat på Socialstyrelsens antaganden.
Prisintervallen för de olika åtgärderna är i flera fall breda. Det beror delvis på att priser kan skilja sig åt mellan sjukvårdsregioner för en och samma åtgärd, men också på att den diagnostiska metoden kan ha delvis olika omfattning. Slutligen är inte de priser som hämtats från publicerade vetenskapliga artiklar helt jämförbara med dem i prislistorna som publiceras från sjukvårdsregionerna eftersom priserna inte nödvändigtvis har tagits fram med samma metoder. Variationer i priser för diagnostik av demenssjukdom rapporterades även från den svenska studien [1]. Skattningen av kostnaden av strukturerad utredning av funktions- och aktivitetsförmåga baseras på förenklade antaganden.
Den svenska studien beräknade att den genomsnittliga totalkostnaden för tester inom en basal utredning var 6 777 kronor med 2010 års priser och utredningen omfattade i genomsnitt 2,8 tester [1]. Omräknat till 2015 års prisnivå skulle det motsvara cirka 7 000 kronor. Samma studie beräknade att en utvidgad demensutredning inom specialistvården omfattar 4,6 tester i genomsnitt till en kostnad av 11 682 kronor år 2010 (12 100 kronor uttryckt i 2015 års priser). Studien konstaterade också att det var stor geografisk variation i kostnader för diagnostik av demenssjukdom i exempelvis specialistvården där priserna kunde variera från 8 231 kronor till 14 734 kronor år 2010.
Denna kostnadsbeskrivning av olika diagnostiska åtgärder bör inte tolkas som en kostnadsjämförelse. I arbetet med att diagnostisera misstänkt demenssjukdom är det ofta nödvändigt att använda flera metoder för att diagnostisera demenssjukdom eller för att utesluta annan sjukdom.
Metod
Detta underlag sammanställer en kostnadsbeskrivning för de diagnostiska åtgärderna utifrån en genomgång av sjukvårdsregionernas prislistor för år 2016 samt kompletterande information från publicerade vetenskapliga artiklar och antaganden som är gjorda av Socialstyrelsen.
I en svensk studie av Wimo och medarbetare [1] uppskattades det genomsnittliga antalet diagnostiska tester i basal demensutredning i primärvården till 2,8 och det genomsnittliga antalet tester i utvidgad demensutredning i specialistvården till 4,6.
Kostnadsbeskrivningen presenterar prisuppgifter för var och en av de diagnostiska metoderna separat. Den sammanlagda kostnaden för diagnostik i samband med demensutredning beror på vilka kombinationer av diagnostiska metoder som väljs.
Åtgärden strukturerad utredning av funktions- och aktivitetsförmåga kan använda ett fastställt protokoll, exempelvis:
- AMPS (The Assessment of Motor and Process Skills)
- PRPP (The Perceive, Recall, Plan, Perform System)
- ETUQ (Everyday Technology Use Questionnaire)
Under antagande att en sådan bedömning sker vid två primärvårdsbesök hos annan personal än läkare skulle vårdkostnaden uppgå till totalt 1 224 kronor (pris hämtat från Regionala priser och ersättningar för Södra sjukvårdsregionen och det angivna priset för ett besök för sjukvårdande behandling, inklusive all medicinsk service, hos primärvården).
Kostnadsbeskrivningen av åtgärderna datortomografi, strukturell magnetresonanstomografi och funktionell FDG-PET baseras primärt på de priser som finns publicerade i sjukvårdsregionernas prislistor för år 2016, men också på uppgifter från publicerade vetenskapliga studier och antaganden som är gjorda av Socialstyrelsen.
Litteratursökning och kompletterande underlag
Socialstyrelsen har inte sökt efter studier av kostnadseffektivitet för strukturerad utredning av funktions- och aktivitetsförmåga, datortomografi och strukturell magnetresonanstomografi eftersom effekten av dessa har bedömts utifrån ett konsensusförfarande. En hälsoekonomisk litteratursökning har gjorts i PubMed för funktionell FDG-PET. Sökstrategin bygger på att tillstånd och åtgärd definieras på samma sätt som vid litteratursökningen i effektutvärderingen och på att kostnads- och kostnadseffektstudier identifieras med vida sökord. Totalt 28 artiklar identifierades i sökningen och samtliga exkluderades för vidare granskning eftersom de inte avsåg en hälsoekonomisk utvärdering med relevans för svenska förhållanden och funk¬tionell FDG-PET vid misstänkt demenssjukdom.
Det pågår forskning om den diagnostiska tekniken amyloid-PET och ett konsensusförförande var inte relevant eftersom metoden är ny. Därför har Socialstyrelsen inte sökt efter studier om kostnadseffektivitet för amyloid-PET.
Referenser
För fullständigt underlag, se bilaga Hälsoekonomiskt underlag