• Vid mukosit vid tandimplantat har munsköljningar med en klorhexidinlösning eller essenslösning en–två gånger per dag, som ett komplement till borstning, sannolikt en låg till måttlig effekt på de kliniska inflammationssymtomen (expertgruppsbedömning).
- Låg till måttlig effekt på kliniska inflammationssymptom (Expertgruppsbedömning)
Det finns inga studier av tillräcklig kvalitet som utvärderar effekten av munsköljningar med en antiseptisk lösning som ett komplement till tandborstning. I en studie [1] inkluderande 20 personer med tandimplantat jämfördes effekten av munsköljningar med en essenslösning och en placebolösning (två gånger per dag under tre månader) som ett komplement till tandborstning. Studien redovisar 34 procent större reduktion av ”blödning vid sondering” jämfört med kontrollgruppen, men ingen effekt avseende reduktion i ficksonderingsdjupet. I en annan studie med tre månaders uppföljning [2], inkluderande 24 personer med tandimplantat, jämfördes effekten av munsköljningar med en 0,12-procentig klorhexidinlösning (en gång per dag) och självadministrerade spolningar med en 0,06-procentig klorhexidinlösning av mjukvävnadsfickorna kring tandimplantaten (en gång per dag). Båda behandlingsgrupperna visade en signifikant reduktion av ”blödning vid sondering” (munsköljning 33 procent, spolning 62 procent). Eftersom jämförelser med en negativ kontrollgrupp saknas kan inte effektstorleken av behandlingarna bedömas, men studien visar att munsköljningar med en antiseptisk lösning sannolikt inte har någon effekt på bakterieplack under tandköttskanten.
Socialstyrelsens expertgruppsbedömning är att studierna indikerar att munsköljningar med en antiseptisk lösning kan ha en viss effekt vid mukosit (jämför med tilläggseffekten vid gingivit). Den protetiska konstruktionens utformning försämrar dock ofta åtkomligheten för munsköljningslösningen till gränsområdet mellan mukosan och tandimplantatet.
En översyn av dessa riktlinjer gjordes 2019. SBU genomförde en litteratursökning för frågeställningen om kemisk infektionsbehandling med klorhexidin som tillägg till egenvård och mekanisk infektionsbehandling vid periimplantär mukosit. Två nya studier identifierades [3, 4] och de sammanvägda resultaten hade mycket låg tillförlitlighet. Socialstyrelsen har bedömt att befintlig slutsats (expertgruppsbedömning) kvarstår. Samtliga kunskapsunderlag som SBU har tagit fram finns på SBU:s webbplats, www.sbu.se.
Vid en uppföljande litteratursökning identifierades en systematisk översikt [5] som utvärderade effekten av användning av munsköljningar med klorhexidinlösning (i kombination med andra applikationsformer av klorhexidin) som tillägg till mekanisk infektionskontroll vid behandling av mukosit vid tandimplantat. Resultaten av metaanalysen som baserades på tre studier (183 implantat, uppföljningstid: 3 till 8 månader) visade ingen skillnad mellan klorhexidin och placebo med avseende på minskning av fickdjup (oavsett applikationsform eller deras kombination). Effekten på reduktion av inflammation i mjukvävnader runt implantat kunde inte bedömas. I den systematiska översikten inkluderades inte studien av Pulcini et al [3], där effekten av användning av munsköljning med klorhexidinlösning analyserades hos 46 patienter med mukosit vid tandimplantat. Efter 12 månader noterades inga skillnader beträffande reduktion av blödning vid sondering eller reduktion i ficksonderingsdjup [3]. Dessa resultat förändrar inte tidigare redovisade slutsats.
En potentiellt relevant pågående studie påträffades (NCT04838054).