För vuxna med initial kronkaries med risk för progression har daglig användning av fluoridgel i skenor en låg till måttlig hämmande tilläggseffekt (expertgruppsbedömning).
- Låg till måttlig hämmande tilläggseffekt (Expertgruppsbedömning)
SBU [1] redovisade inga studier som utvärderar effekten av användning av natriumfluoridgel för progressionshämning av initiala kariesskador. Inga studier har tillkommit efter SBU:s genomgång. Underlaget bygger därför på data avseende den kariesförebyggande effekten för daglig användning av 0,2–1,2-procentig natriumfluoridgel i skenor.
I en systematisk översikt [2] identifierade SBU två randomiserade kontrollerade studier med ett medelhögt bevisvärde (på cirka 600 personer mellan 11 och 15 år) som utvärderar behandlingar med fluoridgel för att förebygga dentinkaries. Effekten av surgjorda fluoridgeler applicerade professionellt två–fyra gånger per år ger en kariesreduktion på 25–35 procent. Surgjorda och neutrala geler har motsvarande kariesförebyggande effekt [3]. SBU [1] konstaterar att ”icke-invasiv” behandling (som inte avlägsnar tandsubstans) av tidiga kariesskador är som begrepp väl etablerat. Det vetenskapliga underlaget är dock otillräckligt för att bekräfta att fluorid, andra produkter eller metoder som fissurförsegling är effektiva för att läka ut eller förhindra progression av tidiga kariesskador på tandens approximalytor, tuggyta eller rotyta.
En metaanalys [4] visar att fluoridgelens förebyggande effekt är 22 procent högre (konfidensintervall 18–25 procent) än i kontrollgruppen. Analysen visar att effekten är relativt högre på högkariesaktiva. En så kallad Summary Guideline-rapport från Irland från 2008 visar att egenanvändning av fluoridgel i en skena var sjätte månad har en kariesförebyggande effekt men att effekten inte är försvarbar på personer med låg kariesrisk [5]. I en systematisk litteraturöversikt från 2003 visas [6] att applikation av antingen en neutral eller surgjord natriumfluoridgel alternativt en amin- eller tennfluoridgel (0,2–1,2-procentig fluoridgel) på skolbarn (under 15 år) har en kariesförebyggande effekt på 21–38 procent. Applikationsfrekvensen varierar oftast mellan fyra gånger per år vid professionella behandlingar eller fem gånger per år vid egen applikation i en skena. Effekten förbättras något om man applicerar gelen oftare eller med högre koncentration. Marinho [7] sammanställer den kariesförebyggande effekten av fluoridgel jämfört med placebogel till 21 procent (konfidensintervall 14–28 procent).
I Sverige rekommenderas en daglig behandling med neutrala fluoridgeler med 0,2–1,0 procent natriumfluorid i skenor för personer med mycket hög kariesrisk. Den kariesförebyggande effekten i denna grupp är dock sparsamt studerad. I en randomiserad kontrollerad studie med ett lågt bevisvärde visas att 37 av 50 strålbehandlade vuxna personer med hög kariesrisk som uppvisade en viss salivsekretion och som behandlades med en neutral fluoridgel i skena (med 0,42 procent fluorid) inte utvecklade någon karies [8]. American Dental Association Council on Scientific Affairs rekommenderar en lokal applikation av fluorid upprepade gånger till såväl barn, ungdomar som vuxna som uppvisar måttlig till hög risk för karies [9]. Sammantaget visar litteraturen att behandlingar med fluoridgel, med 0,2–1,2 procent natriumfluorid, minst två gånger per år har en kariesförebyggande effekt på 20–40 procent.
Vi bedömer att effekten är något lägre när det gäller att hämma kariesprogressionen jämfört med att förebygga karies, men frekvensen antas ha stor betydelse. Därför dras slutsatsen att en daglig användning av 0,2– 1,2-procentig natriumfluoridgel har en låg till måttlig progressionshämmande effekt på initial karies.
En översyn av dessa riktlinjer gjordes 2019 men inga nya studier identifierades.