Vid gingivit
• resulterar munhygieninstruktioner i användandet av manuell tandborste i minskad gingivitförekomst (visst vetenskapligt underlag)
• har användning av en elektrisk tandborste med kombinerad roterande och oscillerande funktion bättre gingivitreducerande effekt än manuell tandborstning. Andra typer av elektriska tandborstar har en gingivitreducerande effekt som är jämförbar med en manuell tandborste (gott vetenskapligt underlag).
• resulterar munhygieninstruktion i användandet av tandtråd i minskad gingivitförekomst jämfört med enbart tandborstning (visst vetenskapligt underlag)
- Minskad gingivitförekomst
Elektrisk tandborste med roterande och oscillierande funktion har bättre gingivitreducerande effekt än manuell tandborstning. Andra typer har jämförbar effekt med manuell tandborste
Tandtråd som tillägg till tandborstning resulterar i minskad gingivitförekomst jämfört med enbart tandborstning (Visst vetenskapligt underlag
Gott vetenskapligt underlag
Visst vetenskapligt underlag)
SBU:s sammanställning visar att användning av en elektrisk tandborste reducerar gingivitförekomst med 15–20 procent jämfört med en manuell tandborste [1].
Cochrane-rapporten [2] visar att en elektrisk tandborste med kombinerad roterande och oscillerande funktion har en signifikant bättre gingivitreducerande effekt (17 procent) än en manuell tandborste, förutsatt att noggranna instruktioner ges. Användandet av övriga typer av elektriska tandborstar visade ingen signifikant gingivitreducerande effekt i jämförelse med användandet av en manuell tandborste.
Metaanalysen i den andra systematiska översikten [3] visar att personer som erhåller munhygieninstruktioner vid endast ett enstaka tillfälle i användandet av en manuell tandborste uppvisar en signifikant minskad förekomst av gingivala blödningar (6 procent) efter 6–7 månader. Cochranerapporten avseende effekten av användning av tandtråd som komplement till tandborstning [4] redovisar signifikant större reduktion i gingivitförekomst jämfört med enbart tandborstning (8 procent).
En översyn av dessa riktlinjer genomfördes 2021 men inga nya studier identifierades som förändrar tidigare redovisade slutsatser. Vid en litteratursökning identifierades en systematisk meta-översikt [5] baserad på 10 systematiska översikter som analyserat effekten av egenvård i form av tandborstning. Tandborstning resulterade i effektivt avlägsnande av bakterieplack samt reduktion av inflammationssymtomen i mjukvävnader runt tänder. Meta-översikten visade även att en elektrisk tandborste med kombinerad roterande och oscillerande funktion hade en signifikant bättre gingivitreducerande effekt än en manuell tandborste.
I ytterligare en systematisk översikt [6] som inkluderade 14 studier utvärderades effekten av olika former av professionell intervention med mål att förbättra patientens egenvård. Även om ingen behandlingsmetod visade sig vara överlägsen, resulterade samtliga använda metoder i reduktion av bakterieplack och inflammationssymtom. Inga potentiellt relevanta pågående studier påträffades.