I granskningen ingår en randomiserad kontrollerad studie. Effektmått A, intensivdrickande, omfattar 5 eller fler standardglas (AUDIT-C) vid ett enskilt tillfälle. Effektmått B, riskbruk av alkohol, omfattar 3 eller fler poäng på AUDIT-C. Slutsatserna för båda effektmåtten baseras på en RCT och 436 individer.
Två publikationer från samma studie identifierades. Studien inkluderade unga 14-18 år med alkoholbruk som besökte en akutmottagning. Två interventioner, varav endast den ena ingår i detta underlag, jämfördes med en kontrollgrupp. Den aktuella interventionen bestod av webbaserad interaktion som i snitt varade under 29 minuter. Den webbaserade interventionen bestod av en interaktiv multimediamodul där mottagaren fick feedback på screening och som identifierade anledningar till att inte dricka samt interaktiva rollspel där mottagaren interagerade med fiktiva kamrater för att fatta alkoholrelaterade beslut. Kontrollgruppen mottog en broschyr om stödverksamheter i området. I den första publikationen gjordes uppföljning efter 12 månader [1]. I den andra publikationen gjordes en uppföljning efter 3 respektive 6 månader [2]. Slutsatserna baseras endast på publikationen som redovisar uppföljningen vid 12 månader [1], dock redovisas uppföljningen efter 3 respektive 6 månader i tabelleringen av inkluderade studier för att jämförelse av effekten efter 12 månader ska kunna göras. Publikationen som redovisar uppföljningen efter 3 respektive 6 månader ingår dock inte i bedömningen [2].
Sex systematiska översiktsstudier identifierades vid litteratursökningen som relevanta. Den första översiktsstudien (litteratur sökt till juli 2012) tillika meta-analys undersökte effekten av webbaserade interventioner jämfört med individuell feedback oavsett ålder [3]. Den andra översiktsstudien (litteratur sökt till mars 2012) undersökte effekten av webbaserade metoder som utförts i skolan för användning av substanser bland unga [4]. Den tredje översiktsstudien (litteratur sökt till februari 2013) undersökte effekten av datoriserade utbildningsspel för användning av substanser bland unga [5]. Den fjärde översiktsstudien (litteratur sökt till februari 2009) undersökte effekten av webbaserade metoder för unga upp till 25 år med problematiskt substansbruk [6]. Den femte översiktsstudien (litteratur sökt till augusti 2015) var SBU:s översiktsstudie om förebyggande metoder för missbruk av alkohol, droger och spel hos barn och unga (upp till 25 år) [7]. Eftersom ingen av dessa översiktsstudier i sin helhet överensstämde med målgruppen unga upp till 18 år som använder alkohol så användes de för att identifiera enskilda RCT. Anledningen till att endast en RCT identifierades var främst att studierna inte särskilde huruvida de inkluderade drack alkohol (omfattade individer oavsett alkoholbruk eller inte eller bara identifierade individer med riskbruk) samt att de inkluderade individerna var äldre än 18 år eller omfattade både unga och unga vuxna och där det inte var möjligt att särskilja effekterna för åldersgruppen yngre än 18 år.
Uppdaterade litteratursökningar gjordes i december 2017 respektive januari 2018, men inga nya studier som var relevanta för frågeställningen identifierades.