Förekomst av kariessjukdom hos personer 24 år och äldre
Status: Under framtagande
Senast uppdaterad: 2021-09-28
hälso- och sjukvård tandvård
resultat
kunskapsbaserad
tandvård
tandvård
Mått
1. Andel kariesfria besökare i tandvården per åldersgrupp. 2. Medianvärdet för DMFT bland besökare i tandvården per åldersgrupp. 3. Fördelning av DMFT bland besökare i tandvården per åldersgrupp 24-39 år 40-54 år 55-69 år 70-84 år 85+ år.
Enhet: Procent.
Syfte
Kariessjukdomen är en kronisk sjukdom och kan medföra stor påverkan på individen om den lämnas obehandlad. Tidigare kariesskador lämnar ett ärr i tänderna eller synliga spår genom att tandformen har återskapats med en fyllning eller en krona. Antal tänder som har tidigare kariesskador har starkt samband med ökad risk för framtida skador. Avsikten med indikatorn är att mäta andelen i varje åldersgrupp som inte visar några tecken på kariessjukdomen samt hur allvarlig sjukdomspåverkan är bland de som haft kariesskador genom att mäta antal tänder som har skadats. Skillnader i antal kariesskadade tänder har visat sig öka med ålder. Det är således viktigt att både redovisa medianmått samt spridningen av antal kariesskadade tänder för varje åldersgrupp.
Önskvärt värde
högt
Teknisk beskrivning
Datakällor
Socialstyrelsens tandhälsoregister.
Felkällor
Registrering av en kariesskada är beroende av behandlarens bedömning och diagnostiska metoder. Dessa kan variera. Indikatorn bygger på registerdata. Rapportering till register kan innehålla felaktigheter.
Kontakta oss
Har du frågor eller synpunkter om indikatorer? Kontakta oss på digitala-nationella-riktlinjer@socialstyrelsen.se