Föräldrastöd
Status: Gäller
Senast uppdaterad: 2018-09-26
hälso- och sjukvård socialtjänst
process
kunskapsbaserad
psykiska sjukdomar och beteendestörningar
schizofreni och schizofreniliknande tillstånd
Mått
Andel av personer med diagnosen schizofreni och schizofreniliknande tillstånd med barn under 18 år som erbjudits någon form av föräldrastöd.
Enhet: Procent.
Syfte
När en förälder har en allvarlig psykisk sjukdom drabbar det även barnen i familjen. De extra påfrestningar som hänger samman med sjukdomen påverkar barnets möjlighet att få praktiska, sociala och emotionella behov tillfredsställda. Åtgärder i form av anpassat föräldrastöd kan utformas som program där fokus är att utveckla färdigheter för att möta barnets behov. För många metoder som används idag är det vetenskapliga underlaget otillräckligt, vilket innebär att det är oklart vilken specifik metod som ska användas. Sjukdomens svårighetsgrad är stor till mycket stor, och vid utebliven åtgärd finns risk för negativa effekter för både förälder och barn. Hälso- och sjukvården och socialtjänsten bör erbjuda anpassat föräldrastöd till personer med schizofreni och schizofreniliknande tillstånd som är vårdnadshavare och har sviktande föräldraförmåga (prioritet 2).
Önskvärt värde
högt
Teknisk beskrivning
Datakällor
Kvalitetsregistret för psykosvård, PsykosR. Utvecklingsindikator.
Felkällor
Låg täckningsgrad i PsykosR. Det är svårt att ringa in de som har behov av insatsen. Internt bortfall innebär att det kan vara problem med att selektera personer med allvarlig sjukdom. De personer som socialtjänsten möter har inte alltid en diagnos.
Publicering
Nationella riktlinjer för vård och stöd vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd.
Rekommendationer
Kontakta oss
Har du frågor eller synpunkter om indikatorer? Kontakta oss på digitala-nationella-riktlinjer@socialstyrelsen.se