Ej längre ohälsosamma matvanor, vuxna med särskild risk
Status: Gäller
Senast uppdaterad: 2018-06-28
hälso- och sjukvård
resultat
kunskapsbaserad
prevention
prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor
Mått
Andelen personer 18 år och äldre med särskild risk som inte längre har ohälsosamma matvanor efter åtgärd.
Enhet: Procent.
Syfte
Ohälsosamma matvanor ger en kraftigt förhöjd risk för sjukdom, sänkt livskvalitet och förtida död. Ohälsosamma matvanor är den riskfaktor som bidrar mest till den samlade sjukdomsbördan såväl i Sverige som i världen. Kvalificerat rådgivande samtal om ohälsosamma matvanor innebär en intensiv åtgärd där hälso- och sjukvårdspersonal för en personcentrerad dialog med patienten i syfte att stödja denna till bättre matvanor. Åtgärden förutsätter att personalen har god ämneskunskap samt är utbildad i den metod som används. Enligt Socialstyrelsens rekommendation bör hälso- och sjukvården erbjuda kvalificerat rådgivande samtal till vuxna med särskild riks som har ohälsosamma matvanor. Avgörande för rekommendationen är att tillståndet har stor till mycket stor svårighetsgrad samt att åtgärden kan bidra till en stor förbättring jämfört med ingen behandling. Denna indikator utgår från ett flertal rekommendationer i riktlinjerna, bland annat rad 33 som har fått högsta prioritet (prioritet 1). Indikatorn är intressant såväl ur ett professionsperspektiv som ur ett styrnings- och ledningsperspektiv.
Önskvärt värde
högt
Teknisk beskrivning
Datakällor
Patientregistret vid Socialstyrelsen, insamling från landsting, PrimärvårdsKvalitet vid SKL framöver. Utvecklingsindikator.
Felkällor
Endast uppgifter från läkarbesök i den specialiserade öppenvården. Uppgifter från primärvården saknas. Bristande registrering av vårdåtgärder.
Publicering
Nationella riktlinjer för prevention och behandling vid ohälsosamma levnadsvanor.
Rekommendationer
Kontakta oss
Har du frågor eller synpunkter om indikatorer? Kontakta oss på digitala-nationella-riktlinjer@socialstyrelsen.se